Program 2018 2019-03-14T16:46:15+00:00

Program Hagenfesten 2018

Torsdag 2:a augusti

20.00 LADAN

Kovacs & Dyberg

Mia och Kamilla är två egensinniga kreatörer som spridit musikalisk spänning omkring sig i många år. I varandra har dom hittat en perfekt motpart när det kommer till nydanade sätt att spela och improvisera. Deras musik låter inte som någon annan och den ljudbild som skapas är allt som oftast förvirrande klar för lyssnaren. Trots att dom bara är två är musiken ständigt under förändring. Deras röster går in i varandra, byter plats och blir till ett igen. Det som till slut återstår är ett vackert musikaliskt landskap som man kan befinna sig i hur länge som helst utan att vilja lämna.

Mia Dyberg – Saxofon
Kamilla Kovacs – Vokal

21.30 STALLET

Antoine Hummel

Antoine Hummel – text/poesi

Från Frankrike, men man vet aldrig var man har honom, eller vad han på riktigt heter. Senast dök han upp i Berlin och läste poesi på tyska så att det bara ven om det. Ingen fatta allt, men alla fatta något. Och alla fatta att här gäller det att hålla i hatten, grabbhalvan har tänkt till. Och nog har han det. Med en bok utgiven via ett berömt universitet i Frankrike, utreder han den, enligt honom, inte helt, men nästan, poesilösa textkonsten som vi staplade in med i tjugohundratalet. En återkommande inspiratör är Christoph Tarkos – finns översatt på svenska, tips som julklapp. Men framförallt, nu sedan han installerat sig i Marseille, hörs en livlig öppning i hans performance-aktiga, lekfulla, uppläsningar av ord och ljudramsor. Denna öppning tar han med sig till Dala-Floda för att skriva någon speciellt för Hagenfesten. Utöver hans soloframträdande är han en av textförfattarna till filmen som spelas in under Hagenfesten.

22.30 STALLET

Stina Brandin Solo

Norr Om Stockholm utgår pga. sjukdom. Stina Brandin äntrar scenen solo. Fantastiskt vackra Bodapolskor och rå gangar från Setesdal i Norge står på programmet. Stina har precis släppt sin första soloskiva och spelar med ett finurligt, vackert och dansant tryck.

Stina Brandin – Fiol och Hardingfele

24.00 Tor & Lör LADAN | 14:00 Fre FRIKYRKA

Umlaut Big Band

Umlaut Big Band (Skivrelease!!! En skiva med Don Redmans musik)
Under Hagenfesten 2012 hände det något mycket märkligt. Det var inte det att Hagen invaderades av högljudda, kärvänliga fransmän, detta fenomen hade pågått i flera år. Nä det märkliga var att till skillnad från tidigare år, då dom kved ur sig toner/läten som fick lokalborna att skaka på huvudet, började spela melodier och rytmer som det inte undgick att dansa skiten ur sig till. Umlaut Big Band var fött! Sedan dess har detta flaggskepp för skivbolaget Umlaut Records blivit ett av de hårdast arbetande storbanden i Europa. Under ledning av saxofonisten Pierre-Antoine Badaroux har bandet koncentrerat sig på att spela jazzarrangemang från 20-30 talet av b.la. Duke Ellington, Don Redman, Chick Webb, Benny Goodman m.fl. Svänget på swingen dom presterar har orsakat dansfeber på ett oräkneligt antal fester och festivaler i den franska myllan. I sommar invaderas Hagenfesten igen och det är vi väldigt glada för!
Utöver att de spelar två-tre set nattetid på torsdagen och lördagen spelar de ett nyskrivet stycke av Joel Grip i Dala-Flodas kyrka på fredagen. Då blir bandet utökat av Billy Steiger, Isak Hedtjärn, Korhan Erel och Marina Dzukliev – mer om dem nedan.

Pierre-Antoine Badaroux – Altsax, bandledare
Antonin-Tri Hoang – Altsax
Pierre Borel – Tenorsax, klarinett
Per Texas Johansson – Tenorsax och klarinett
Benjamin Dousteyssier – Barytonsax
Brice Pichard – Trumpet
Emil Strandberg – Trumpet
Louis Laurain – Trumpet
Michaël Ballue – Trombon
Simon Skogh – Trombon
Matthieu Naulleau – Piano
Romain Vuillemin – Gitarr
Antonin Gerbal – Trummor
Joel Grip- Kontrabas

Fredag 3:e augusti

13:00 FRIKYRKA

Niklas Fite

Niklas Fite – solo gitarr
Gitarren har en särskild ställning i musikvärlden. Världen runt har människor sedan 1200-talet försökt behärska detta märkligt enkla svåra instrument. Av alla dessa åtskilliga miljoner människor finns det ingen annan som hanterar gitarren på samma sätt som Niklas Fite. När Niklas fingrar flyger iväg över strängarna händer något med omgivningen. Hans lyhördhet medför ett lugn som påverkar alla i närheten på ett ytterst behagligt vis. Vare sig det handlar om en furiös swingbit eller en fragil improvisation så omfamnar Niklas musiken och gör den till sin egen. Åhörare kan aldrig vara säkra på vad som komma skall men kan förvissa sig om att den musikaliska berg och dalbana dom bjuds in till inte kommer göra någon besviken. Gitarren har aldrig varit sig likt efter den träffade Niklas Fite!

16.00 GALLERIET

Erik Ronström

Erik Ronström – gitarr solo
Erik är en gigant som ackompanjatör inom den nordiska folkmusiken och har med sin unika stil spelat med otaliga band och musiker, på Hagenfesten har han tidigare uppträtt med bandet Triller. I år spelar han med sitt band Stormsteg och vi har lyckats få Erik att ge en solokonsert. Detta är verkligen något utöver det vanliga och en möjlighet du inte får missa!

17:00 GALLERIET

Marina Džukljev

Marina Džukljev – piano solo
Pianisten Marina, från den besynnerliga scenen in Novi Sad, Serbien, är både flygande och djupgående. I en ton landar man och tar fart samtidigt. I grund och botten är hon klassiskt skolad – den ryska – och under de senaste åren har hon på ett finurligt sätt blandat in allt från ungersk folkmusik till amerikansk och europeisk frijazz och improvisation i sitt experimentella musikskapande. Här är hon, första gången i Sverige, som solist, samt i den ohörda kvartetten Unheard of Quartet.

20:00 LADAN

Sebastian Bergström Chris McGregor

Sebastian Bergström Chris McGregor
Sebastian är van att skriva musik till alla möjliga sammanhang. Utställningar, filmer, poddar och många jazzband har förlitat sig på att hans vassa penna ska leverera musikalisk briljans. Som pianist besitter han ett osedvanligt lugn och behärskar allt som han kastar i andras väg! Den sydafrikanske pianisten och kompositören Chris Mcgregor delar dessa kvalitéer med Sebastian. Mellan 60-90 talet ledde denna legendar olika konstellationer i Sydafrika/England och musiken som skapades har blivit kult i dagens jazzvärld. Sebastian har äntligen slagit slag i saken och satt ihop ett renodlat Mcgregor band. Hagenfesten kommer gunga i takt när Mcgregors anda återuppstår i ladan!

Sebastian Bergström – Piano
Anna Högberg – altsax
Pierre Borel – tenorsax
Niklas Barnö – Trumpet
Vilhelm Bromander – Bas
Konrad Agnas – Trummor

21.30 STALLET

Erica Zingano

Erica Zingano – text/poesi
Erica kommer från Brasilien. Hon bor i Berlin sedan ganska länge. Innan dess avslutade hon sina doktorsstudier i Lissabon på temat portugisisk litteratur. I Berlin fann hon tid, rum och plats för att lämna institutionsskrivandets bojor till förmån sin egen poesi och iscensättningar av text och ljud. Hon skriver gärna på franska, tyska, engelska och andra språk hon inte nödvändigtvis behärskar – men när behärskar man ett språk? – och läser upp hårdsmälta meningar med en isbit i munnen. Till exempel. Det ryktas att hon ska skriva texter på svenska inför sitt framträdande här i Dala-Floda. Det är första gången hon kommer till det uppochnedvända moderlandet Svea. Utöver hennes soloframträdande är hon en av textförfattarna till filmen som spelas in under Hagenfesten.

22.30 STALLET

Linell/Viken/Sollid Trio

En trios urpremiär är ett speciellt tillfälle som du nu kan uppleva på Hagen. Den här eminenta trion har i flera år försökt att skapa sig själv men aldrig fått till det. Nu efter mer än 10 års jammande i otaliga barer, krogar, buskar, lobbys, hissar, bilar, båtar och tåg spelar dessa tre herrar äntligen upp tillsammans på scen. Fet skandinavisk musik i improviserade arrangemang som på ett spännande och öppet sätt skapar nerv i samspelet, stadigt lutande på ett folkmusikaliskt fundament. Allt i en kraftfull, lekfull och nyskapande dräkt.

Jens Linell – Tamburin, trummor
Erlend Viken – Hardingfele, fiol, okatvfiol
Erik Sollid – Hardingfele, fiol

Detta projekt har anhållit stöd från Konstnärsnämnden.

24:00 LADAN

Alphvénzh

Det finns en stark tradition på Hagenfesten att på kvällarna dansa sig svettig i ladan. Denna tradition sjösattes redan första året då åtta energifyllda folkhögskolestuderande ynglingar fick ladan att kantra med sin sprudlande balkan/kletzmer musik. Sedan dess har kärleken för genrén vuxit sig stark och genom åren har många prominenta balkanorkestrar kommit på besök. I år har staffetbalkanpinnen nått fram till det livliga bandet Alphvénzh. De senaste fem åren har bandet poppat upp på diverse tillställningar runtom i landet för att sedan försvinna lika snabbt som dom kom. Gruppen har gjort sig känd för sin kompromisslösa, på gränsen till huvudlösa, ambition att till varje pris få den mest stelbente att börja röra på höfterna. Lidelsen för musiken går inte att ta miste på när man hör blåssektionens spretiga klanger och den intensiva musikaliska desperation som genomsyrar gruppens framträdanden medför ett oerhört danssug som inte går att värja sig för. I sommar finns det risk för att ladan till slut välter!

Anton Alvén – Sax
Love Meyersson – Dragspel
Jens Linell – Trummor
Niklas Barnö – Trumpet
Anton Svanberg – Tuba
Simon Skogh – Trombon

Lördag 4:e augusti

13:00

Parad

Vi går i parad genom Hagen by söderut mot Wålsteds gård.

14:00 – WÅLSTEDTS GÅRD

Tuva Syvertsen

Att höra Tuva Syversten sjunga och spela är en omvälvande upplevelse. Smärta, glädje och tyngd fyller denna unika röst. Tuva har sina rötter inom den norska folkmusiken och lyckas alltid visa fram sig själv i alla de olika stilar och skepnader vi finner henne i. Från att spela för Metallica på Polarpriset till att precis ha släppt sin första rap-singel och turnéra land och rike runt med Valkyrien. Det är en stor glädje att äntligen ha fått Tuva till Hagenfesten där hon ska sjunga och spela solo.

14.30 WÅLSTEDTS GÅRD

Per Wålstedt

Dala-Flodas moderna skald. Han skriver för brinnande livet från traktorer och vattenspridare. Potatisplockaren är hans penna, och åkern ett vitt ark. Nya dikter utlovas från hemmascenen på Wålstdt Gård.

14:45 WÅLSTEDTS GÅRD

Stormsteg

Stormsteg är en otroligt tät trio som har släppt två kritikerrosade album. Det första fick dom priset som Årets nykomling på Folk- och Världsmusikgalan 2012. Fokus ligger på samspel av mestadels egna låtar samt en del traditionella. Det är en stor glädje att kunna presentera dem på årets Hagenfest.

Bridget Marsden – Fiol
Sandra Marteleur – Viola, fiol
Erik Ronström – Gitarr

17:00 GALLERIET

Erik Lindeborg

Erik Lindeborg – piano
Erik Lindeborg är en unik figur i Stockholms musikliv. Som ung tupp sprättade han land och rike runt och förbluffade människor med sitt mozartliknande jazzklink. Vartefter åren gick utvecklade han en rad olika projekt med en kulturell spännvidd som innefattar alltifrån norrländsk trumspel på rumänska stepper till hett jazzspel på Barcelonska barer. Han har byggt upp en vacker katalog på egna bolaget Small House och även dykt djupt ner i konstens värld. På årets Hagenfest är han inbjuden i form av pianist, kompositör och kreatör. Som solist får han fria händer att fullända eller kanske skända Hagenfestens nya flygel!

20:00 GALLERIET

Unheard of Quartet

Unheard of Quartet (namnförslag)

Korhan Erel – elektronik (foto ovan: Corinna Mehl)

Han kommer från Turkiet men bor i Berlin sedan ett gäng år. Med fantastisk timing och tät ljudaktivitet bidrar han med någon man i musikväg aldrig någonsin hört förut. Utifrån sett: sladdar i härvor, en dator. Inifrån sett: en folkmassa av synthar och störtande sinusfåglar. Korhan Erel är en fantastisk medmusiker och delar generöst med sig av sitt skapande i den berlinska undre världen av outforskade scener och grupperingar. Han designar ljud, improviserar och kommunicerar på ett ännu ej dechiffrerat språk. Utöver i denna ohörda kvartett kommer han delta i det nyskrivna verket som presenteras i kyrkan på fredag.

Marina Džukljev – flygel

Pianisten Marina, från den besynnerliga scenen in Novi Sad, Serbien, är både flygande och djupgående. I en ton landar man och tar fart samtidigt. I grund och botten är hon klassiskt skolad – den ryska – och under de senaste åren har hon på ett finurligt sätt bländat in allt från ungersk folkmusik till amerikansk och europeisk frijazz och improvisation i sitt experimentella musikskapande. Här är hon, första gången i Sverige, som solist, samt i den ohörda kvartetten Unheard of Quartet och i Umlaut Big Bands nya komposition.

Isak Hedtjärn – klarinett

Isak har en stor anknytning till Hagenfesten. Redan som liten grabb var han med som volontär för att några år senare styra och ställa med härbrä/bastukonserter. Det har helt enkelt blivit en vana att mötas av hans skäggiga leende när man besöker festivalen. Han startade sin karriär som trumslagare men för inte allt för många år sen plockade han upp en klarinett. På rekordtid har han blivit en briljant musiker och improvisatör på det nya instrumentet. Isak besitter en få förundrad energi att skapa och han kan höras i mängder av projekt runtom i världen. Det finns en övertygelse i hans spel som gör att den mest motsträvige lyssnaren kan omvändas. Passionen i hans musikaliska uttryck gör att det alltid är intressant att höra Isak spela vare sig det handlar om större grupper (Fire Orchestra), mindre grupper (Festen) eller när han slänger upp klarinetten på hemmafest för spontant solospel. Att han är en jävulsk jazzvisslare gör inte saken sämre. Vi ser med tillförsikt fram emot vad Isak hittar på denna gång!

Billy Steiger – fiol

Billy är vårt tusch som dryper genom hagenfestenkroppen detta år. Affischer och flyers är målade av honom. Han bor i London. Spelar med i den koncentrerade scen som bildats omkring den berömda klubben Café Oto var han också jobbar då och då. Med fiolen i hand river han av ett ohörbart vackert blandat med en hörbar fasa. Vad blir det? Ett språk! Ett lugn. Delad samtid. Och ett fortskridande. Vi hör honom också i Umlaut Big Bands nyaskrivna musik som framförs på fredag i kyrkan.

21:30 STALLET

Anderses Jan-Erik Jonsson

Anderses Jan-Erik Jonsson – poesi/uppläsning
Anderses Jan-Erik Jonsson, född och uppvuxen i Mossel i Dala-Floda, är en av Sveriges starkaste bärare av den muntliga berättartraditionen. Han är en stor berättare från födseln och av ohejdad vana och med ett minne av homeriska proportioner dyker han ofta upp och berättar lustiga och allvarliga historier om bygdens gamla original och händelser, allt på det renaste flodamål. Det kan hända att han drar fram texter av den berömda flodadiktaren Anna-Britta Nordén. Hur som helst ser vi fram emot Anderses dalgångsljudande ordmelodier och historier, från Mossel in i rymden. Anderses deltar också med sina berättelser i skapandet av filmen som spelas in under Hagenfesten.

22.30 STALLET

Kasper Agnas Cirkus

Agnasfamiljen har gjort sig känd eller kanske till och med ökänd för att producera löjligt talangfulla, kreativa improvisatörer. Gitarristen och lyrikern Kasper Agnas är inget undantag. Han har trots sin ringa ålder hunnit med både det ena och framförallt det andra. 2017 vann han världsmästartitel i gitarr på anrika Montreux jazz festival vilket bara var en tidsfråga om man frågar vem som helst med lite koll på jazz. Med sitt band Kasper Agnas Cirkus får vi ta del av all den kreativitet som denne virtuos har i sin kropp. Ursinnigt sväng, dansk/tysks saxdynamit, olidligt vackra melodier och passion utöver det vanliga är vad denna mäktiga grupp levererar varje gång dom äntrar scen. Jazzcirkus när den är som bäst helt enkelt!

Kasper Agnas – Gitarr
Signe Emmeluth – Sax
Julia Strzalek – Sax
Mauritz Agnas – Bas
Karl-Henrik Ousbäck – Trummor

Pågåenden

Konstutställning

Kurator: Sanna Linell

Leonela Lilja

Leonela arbetar med frågor kring identitet, tabu, ursprung, adoption och sexualitet i olika konstnärliga medel. Hon sammanväver skulptur, video, foto och text i olika konstellationer.

Jakob Westberg

Jakob använder kroppen som utgångspunkt och material. Jakob arbetar konceptuellt kring människans drivkraft att göra sig större än sig själv och detta i olika medier som b.la. sitt eget kroppsfett, sprayfärg, gips, och avgjutningar. Jakob arbetar snabbt och det är viktigt att materialet är lustfyllt. På Hagenfestivalen kommer han att göra ett platsspecifikt konstverk utomhus.

Tova Fransson

Tova arbetar med serialitet, grafik, funna objekt, text, video och foto. Tematiskt arbetar Tova med relationen mellan individen, gruppen och kommunikationen, det som kan förena och skilja oss åt. Tovas utgångspunkt är ursprung och hon är inttreserad av arbete som handling och den industriella tidsåldern, och att sätta in sig själv i den kontexten.

Sanna Laaban

Sanna arbetar b.la. i metall eller trä kring existerande objekt. Det finns ett allvar och en humor i hennes onödvändigt nödvändiga objekt som ger visuell tillfredställelse och alltid innehåller en slags kortslutning då betraktaren försöker förstå dess användning.

Gabriella Forzelius

Gabriella jobbar främst med performance där hon själv agerar. Gabriella arbetar ofta intuitivt på plats, med en blandning av rörelser, ljud, dofter och skulptur där publikens närvaro högst viktigt. Gabriella bjuder in publiken och rummet hon befinner sig i på ett lågintensvit och kraftfullt vis.

Emelie Larsson

Emelies motiv är grundade i hennes dokumentära fotografier där hon vill lägga tyngd på enskilda ögonblick och individens samspel med sin omgivning. Hon ”framkallar” sina bilder i olika tekniker men har mest arbetat med collage, en teknik som är inspirerad av hennes tidigare textila arbete med broderi, färgning av tyger, väveri och lappning. På senare tid arbetar hon även med måleri.

Filminspelning

Filminspelning av Oki (arbetsnamn)

av Lucas Maia, Léa Lanoë, Pierre Borel och Joel Grip

För första gången ska en fiktionsfilm spelas in under Hagenfesten. De dokumentära förhållande på festen kommer att ligga till grund för fiktionens improviserade karaktär. Alla scener kommer att spelas in under festivalens gång. Vissa större scener kommer blanda in alla festivalens deltagare, andra mindre, kommer att spelas in i portabla studios runt om på området. (om du absolut inte vill synas med på bild, säg till oss!). Filminspelningen blir som en vandrande installation i sig. Vissa dialoger och scener är noggrant skrivna och förberedda, men många är improviserade. Det kan hända att vi frågar just dig att delta i en scen.

Det som gör det ännu roligare är att filmen spelas in på 16mm färgfilm. Tidsbegränsningen och det icke-automatiserade hantverket kommer därmed sätta sina spår.

Oki är en experimentel och lustfylld fiktion som tar upp frågor om ritualer och tidsuppfattning, samt ställer historieberättandet i sig på kant.

Léa Lanoë (regi och kamera)
Fransk konstnär och dokumentärfilmare. Efter konst- och litteraturstudier i Paris (Diderot) och i Berlin (UdK) och fördjupade studier inom dokumentärfilm vid Lussas (FR) dokumentärfilmskola bor nu Léa i Marseille, Frankrike.

Joel Grip (regi och produktion)
Svensk musiker och kompositör och filmmakare som arbetar mellan Dala-Floda, Paris och Berlin sedan femton år tillbaka. Han grundade skivbolaget Umlaut Records, filmbolaget Umlicht och är viktig beståndsdel i Kulturföreningen Hagens (Hagenfesten) aktiviteter.

Pierre Borel (regi och ljud)
En av Europas mest efterfrågade saxofonister, fransosen Pierre Borel spelar allt från swingmusik till nykomponerad konstmusik. Han är även utbildad radioljudtekniker.

Lucas Maia (regi och kamera)
Brasilianaren Lucas Maia bor sedan många år tillbaka i Berlin. Han är utbildad kameraman och gör filmer för det mesta på analog media och är engagerad vid institutionerna Universität der Kunste och Labor Berlin i Berlin.

Övriga medverkande i filmskapandet:
Manus: Erica Zingano, Antoine Hummel, Anderses Jan Erik Jonsson
Musik: Pierre-Antoine Badaroux
Huvudsakliga skådespelare: Itaru Oki, Franziska Hoffmann, mfl
Produktion: Kulturföreningen Hagen, Umlicht – Transformation Gaze, Umlaut Records, med stöd av Film i Dalarna.

Herbre- & Bastukonserter

En lång tradition på Hagenfesten är våra ad-hoc konserter i bastun och härbret. Ta chansen och håll en konsert på Hagen! Dessa konserter kommer att bland annat arrangeras av vår specialist på området, volontär och slagverkare Hannes Lingens och visuella konstnären Michal Fuchs.

Yoga

Med Britta Linell

Yoga med Britta Linell
Inga förkunskaper krävs – såväl nybörjare som vana utövare är välkomna. Det är traditionell mjuk yoga där rörelsen samverkar med andetaget. Avslutas med avspänning, fokus på andetaget mot meditation.
Kom gärna lite innan utsatt tid!

Barnworkshop

Med Franziska Hoffmann

Workshop för barn med Franziska Hoffmann
Bygg en pappa i papp eller en förarlös mamma att anamma! Släpp lös dina små och låt Franziska Hoffmann, skådespelerska och figurteaterskapare från Berlin, sätta griller i fantasin på snorungarna. Här ska byggas i papp. Fordon av alla slag. Klippa, tejpa, klistra, häfta, måla. Vårt mål är att visa upp åkdonen med en parad genom byn ackompanjerad av åtminstone Umlaut Big Band – men alla är välkomna att hänga på med instrument och hals. Missa inte denna morgonkvistaktivitet – vare sig du är ett barn/ungdom eller en förälder. Hej och hå tuta på. Paraden går av stapeln efter lunch på lördag.